Loviturile israeliene asupra orașului Alep, în nordul Siriei, efectuate vineri dimineața, 29 martie, au ucis 38 de persoane, inclusiv cinci membri ai grupului armat libanez Hezbollah, au declarat două surse de securitate citate de Reuters.
Ministerul sirian al Apărării a declarat, vineri, că mai mulți civili și militari au fost uciși după ce Israelul și grupuri militante au lansat atacuri împotriva orașului Alep.
Atacurile aeriene israeliene au vizat mai multe zone din regiunea rurală a Alepului în jurul orei locale 1:45 (22:45 GMT), a precizat ministerul într-un comunicat.
Loviturile aeriene au coincis cu atacuri cu drone efectuate din Idlib și din zona rurală vestică a Alepului, pe care ministerul le-a descris ca fiind efectuate de „organizații teroriste” care au vizat civili din Alep și din împrejurimi.
Cu toate acestea, ministerul nu a menționat un număr specific de morți și nici nu a clarificat dacă victimele au fost cauzate de loviturile aeriene israeliene sau de atacurile comise de grupuri militante.
„Agresiunea a dus la martiriul și rănirea unui număr de civili și militari și a provocat pierderi materiale la proprietățile publice și private”, se arată în comunicat.
De la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, IDF și-a intensificat loviturile asupra a ceea ce consideră a fi baze ale milițiilor susținute de Iran în Siria. De asemenea, a lovit apărarea aeriană a armatei siriene și unele forțe siriene.
Israelul efectuează de ani de zile astfel de atacuri în Siria, unde influența Teheranului a crescut de când a început să-l susțină pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil care a început în 2011.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Israelul ar trebui să renunţe la controlul asupra Fâşiei Gaza odată ce războiul împotriva Hamas se va termina.
Întrebată cine ar trebui să fie responsabil în Fâşia Gaza după încheierea războiului, Baerbock a răspuns pentru grupul de presă Funke că „palestinienii – eliberaţi de Hamas, fără teroare, auto-determinaţi şi cu un guvern liber ales al tuturor. Palestinienii, inclusiv în Cisiordania!, ar trebui să fie la conducere”. „Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte”, a spus ea, „dar nu trebuie să pierdem din vedere orizontul politic, mai ales acum, în timpul războiului”.
Baerbock a spus că guvernul german lucrează cu parteneri arabi pentru a se asigura că soluţia celor două state rămâne viabilă. Aceasta include construirea unei infrastructuri civile, reformarea Autorităţii Naţionale Palestiniene, reconstrucţia economică şi o structură de securitate, inclusiv garanţii de securitate pentru Israel şi palestinieni.
„Şi aceasta include să se reamintească guvernului israelian că politica de colonizare nu numai că obstrucţionează un stat palestinian, ci şi, literalmente, obstrucţionează pacea. Pentru că numai soluţia cu două state poate aduce pacea şi securitatea de durată pentru poporul Israelului”, a spus ea.
Declaraţiile lui Baerbock au fost determinate de anunţul controversat al Israelului de a declara aproximativ 800 de hectare din Cisiordania drept teren de stat israelian.